Team Lindatorm

We Love Geocaching!

Det böjar bli ett tag sen vi startade bloggen och tänkte skriva om våra geocachingupplevelser.  Det finns jättemånga dåliga ursäkter till att det inte blivit så mycket skrivet, men i stället för att älta det så konstaterar vi att vi äntligen kommit i gång igen efter en trög vinter och nu ska vi göra ett seriöst försök att dela med oss av våra äventyr.  Men först tänkte vi skriva lite om vad det är som gör att vi gillar geocaching så mycket.

För er som inte redan provat eller håller på med geocaching, så är det en slags orientering där man använder GPS eller en app i telefonen för att leta reda på cacher som finns utplacerade på alla möjliga ställen.  En cache är en behållare av något slag som innehåller en loggremsa där man ska skriva sitt geocachingnamn för att bevisa att man har varit där, sen loggar man cachen elektroniskt i sin app eller via hemsidan på datorn och då får cacheägaren ett meddelande om att du har varit där.

Loggremsa

 

Vad är det som är så roligt med detta då??

Det finns så många anledningar till att vi gillar detta att det är svårt att veta vart vi ska börja och det är svårt att få med allt utan att grotta ner sig i detaljer, men här har vi åtminstone gjort ett försök:

Cacherna

Det finns snabba och enkla ”drive-in” cacher som är praktiska när man behöver en bensträckare när man är ute och åker.

Det finns svåra cacher som kräver hjärngympa både hemma innan man åker ut för att leta och på plats vid cachen.

Det finns snygga byggen och camouflage som ibland kan göra det utmanande att både hitta cachen och att komma åt loggremsan så man får loggat den.  Att lämna sin signatur i loggremsan är grundkravet inom denna hobby.

Snyggbygge

Många cacher är placerade på vackra och intressanta platser man troligen inte hade besökt om det inte vore for geocaching.  Detta gäller båda runt omkring där vi bor och när vi är ute och reser.  Vi är rätt säkra på att vi känner vårt närområde bättre än många som har bott här hela sina liv.

Man får lära sig mycket både om platserna cacherna ligger på och om olika teman som cacherna följer.

Det finns cacher som utmanar oss fysiskt genom att det är längt att gå eller att vi får kräla, krypa och klättra.  Vi har numera alltid en teleskopstege i bilen när vi är ute och åker.  Vadarstövlar, klätterutrustning, hopfällbara cyklar och uppblåsbara båtar har vi inte avancerat till än, men det är inte alls ovanligt att våra cachingkollegor har något av detta i bilen.

Lätt trädklättring..

Våra egna cacher

Vi började med geocaching 2009, och för snart 4 år sedan började vi lägga ut egna cacher.  Pär är i sitt esse när han får stå i snickarboden och göra roliga gömmer och vi har många roliga stunder när vi diskuterar idéer och lägger planer.  Det är alltså inte bara när vi får vara ute på cachingturer att det ger oss glädje!

Vi tycker dessutom att det är jätteroligt när andra geocachare besöker våra cacher och skriver trevliga loggar.  För tillfället har vi drygt 120 aktiva geocacher och vi har en lång lista med idéer, det gäller bara att hitta tid att göra….

Det är här våra cacher blir till

Event

Event kommer i alla storlekar från mindre än 10 pers. som träffas en halvtimme på en parkering för att utväxla erfarenheter till stora event med över 5000 deltagare som har sidoevent och aktiviteter över flera dagar.

Det tog ett tag innan vi besökte vårt första event, men sen blev vi häktade och planerar ofta resor i anslutning till stora event, speciellt i Tyskland, vi har bland annat varit i Berlin, München, Mainz, Koblenz och Magdeburg på så kallade mega (500+ deltagare) – och gigaevent (5000+ deltagare).  Men vi har även åkt till bland andra Oslo, Örebro, Södertälje, Linköping och Steinkjer för att vara med på megaevent lite mera lokalt.

Vi har tyvärr som oftast 5- 10 mil att åka till de närmsta eventen, så det blir som oftast på helgerna att vi har möjlighet att åka och det gör vi så ofta vi har möjlighet.

Genom eventen har vi lärt känna många trevliga likasinnade.  Många roliga diskussioner om resor och geocachingerfarenheter blir det! Listan med cacher vi vill logga blir inte direkt kortare efter att vi varit på event…

Många event arrangeras på intressanta platser, något som gör att vi får se lite annat än vad man typiskt ser som turist.  Vi har även upptäckt en del restauranger och biergartens som inte ligger i turiststråken i flera städer i Tyskland och det har varit mycket trevliga upplevelser.

Vi har även arrangerat ett par egna event och hoppas det kan bli något mera senare i år.  Vi ska även vara med att arrangera ett megaevent i Uppsala i höst och det ska bli jätteroligt att vara med om det.

Här är vi på båttur på Mosel, ett sidoevent till ett megaevent i Koblenz.

Statistik

Det finns statistik för det mesta inom geocachingen; hur många cacher man har loggat, hur många kommuner, län, länder och världsdelar man har loggat cacher i, vilka månader cacherna man har loggats har lagts ut, hur svåra cacherna har varit att logga, hur långt ifrån hemmet cacherna ligger, hur många cacher man har loggat per år, månad och dag, vilka cacheägare man loggat cacher av och så vidare…. Tomma hål i dessa tabeller och matriser kan ibland vara motivation för att åka långt för att logga en speciell cache eller för att utmana sig extra för att komma åt just det hålet i matrisen.

Diverse statistik

Det finns även så kallade Challengecacher som är en sorts förlängd arm av statistiken, där man måste ha uppnått vissa mål för att få logga cachen, och det är på samma sätt här att det kan vara en motivation att göra det lilla extra för att kunna logga en speciell challengecache.

För tillfället har vi till exempel loggat cacher i alla Sveriges län förutom Gotland, så det är mycket sannolikt att det blir en resa dit…

Jämfört med många andra cachare är vi bara lagom fokuserade på detta, men det ger helt klart en extra dimension till det hela.

Så, vad är det som är så bra med geocaching??

Om ni har orkat läsa hela vägen hit så tror ni säkert att vi är helt tokiga, men det som är allra bäst med geocaching är att man kan utföra denna hobby på precis den nivån man själv önskar.  Man kan logga endast snabba enkla cacher i vägskyltar, man kan logga endast cacher som kräver dykarutrustning, man kan logga fem cacher om året eller en cache om dagen i flera år i följd, man kan resa långt och länge för att logga alla världsdelar eller man kan logga endast de som ligger sin hemkommun.  Det vill säga man kan hitta sin egen ”tokighetsnivå” på det hela!

Det allra bästa med geocaching är att det får oss upp från soffan och ut för att röra på oss och se och uppleva saker.  Just de utmaningar vi stöter på med geocachingen har dessutom varit en motivation för oss att försöka komma i bättre form så vi ska orka och klara av alla utmaningar.

Känner du att detta är något du vill prova på nu som du har läst om hur kul det är, så får du gärna höra av dig, så hjälper vi dig i gång eller tar med dig på en runda!

Det här med att utmana oss själva…

2 tankar om “We Love Geocaching!

    1. Team Lindatorm Inläggets författare

      Takk for det! Skal prøve å skrive mye oftere enn annenhvert år… Hyggelig at vi er med på sida di, er inne og kikker der i blant.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *